Gari – syltet ingefær

Gari hører til sammen med sushi. Den er et godt tilbehør, og spises gjerne mellom sushibitene, for å gjøre smaksløkene klare til nye smaker!

I forbindelse med et arrangement jeg var med på i sommer, fikk jeg spørsmål om jeg syltet ingefæren selv. Det måtte jeg innrømme at jeg aldri hadde tenkt på, og tok til å sjekke internettet for å finne ut hvordan jeg skulle gå frem for å gjøre det hjemme!

Jeg fant en fin oppskrift hos matmeg.no (se her), og testet den ut. Oppskriften ga en veldig god, litt sterk, og veldig sprø gari!

Jeg har tilpasset oppskriften noe, og skal i fremtiden lage av en større mengde – sånn at man har til mer enn én runde middagsgjester. Garien har også bare godt av å stå i kjøleskapet, så ikke vær redd for å lage mye – så lenge du har plass til det.

Du trenger:

300 g fersk ingefær

6 dl vann

100 g sukker

1,5 dl risvineddik

1,5 dl eplesidereddik

Saften av en halv sitron

Saften av en halv lime

2 ts salt

I tillegg vil en mandolin (kutteverktøyet, ikke instrumentet) gjøre arbeidet mye enklere – og resultatet mye bedre!

Start med å skrelle ingefæren.

Bruk en mandolin (eller en skarp kniv), og skjær ingefæren i millimetertynne skiver.

Kok opp vann, ha i saltet og ingefæren, slå av varmen og la ingefæren trekke mens vannet kjøler seg ned.

Når ingefærvannet er kjølt ned, kok opp eddik, sukker, og sitron- og limesaften, til sukkeret er løst helt opp.

Ha ingefæren i glass, og fyll opp med eddikblandingen. Sett på lokk, og sett glasset kjølig – minst tre timer, gjerne mer!

Kjempe enkelt, kjempe godt, og noe du kan servere med stolthet!

Din tur!

-Kai-

Photo 27.07.13 16 09 01

Skrellet ingefær.

Photo 27.07.13 16 12 29

Å kutte opp ingefæren er som en lek med en mandolin, man får finere skiver og det går mye raskere enn å snitte med kniv.

Photo 27.07.13 16 16 14

Setter du ingefæren slik vil du få lengre skiver. Gari er godt, og skivene kan ikke bli for store, spør du meg! 🙂

Photo 27.07.13 16 19 42

Ferdigskivet ingefær.

Photo 27.07.13 16 23 11

Vann og salt, klar til å varmes i gryten.

Photo 27.07.13 16 29 00

Ingefæren trekker i lettsaltet vann, mens det kjøler seg ned.

Photo 27.07.13 17 33 01

Eddik, sukker, og sitron, og lime om du vil (ikke med på bildet).

Photo 27.07.13 17 44 26

Varm opp eddiken, sukkeret og sitron- og limesaften til sukkeret er løst opp.

Photo 27.07.13 17 44 45

Ingefæren er tatt opp av vannet, og hatt i et passe stort glass.

Photo 27.07.13 17 47 21

Fyll opp med eddikblandingen, og du har Gari.

Photo 27.07.13 17 49 24

Ferdig gari, klar for kjøleskapet. Denne ble en stor hit sist jeg hadde gjester.

Advertisements
Tagged with: , , ,
Publisert i Eddik, Forarbeid, Gari, Riseddik, Tilberede
4 comments on “Gari – syltet ingefær
  1. Hvor har du kjøpt mandolinen?

    • sushikai sier:

      Den var sannsynligvis en gave en gang i tiden.. Men et kjapt søk på nett viser at man får sånt i butikker som Tilbords og Kitch’n. 🙂

  2. Dina sier:

    Så smart. Liker å lage sushi selv, men har aldri syltet ingefæren. Takk for tips. God helg:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: